Nieuwe teeltsystemen

De (glas)tuinbouw sector is constant in beweging. De vraag van de consument blijft veranderen. Aan ons de taak om mee te bewegen en te blijven innoveren in nieuwe teelttechnieken, methoden en middelen. Daarin ontwikkelen we zelf, maar ondersteunen juist ook bij vragen van klanten. Alleen op die manier kunnen we inspelen op veranderingen in de markt.

Concepten en ideeën brengen we tot uitvoering. Denk hierbij aan het testen van LED lampen in kassen, telen met water in plaats van in de grond, het telen in een gesloten kas of juist een semi gesloten kas etc. Daarbij kijken we wat hiervan de invloed is op het gewas, verzamelen deze data en koppelen dit terug, zodat hierop doorontwikkeld kan worden.

Inspelen op veranderende vraag
We zien bijvoorbeeld dat de markt van (verticale) gesloten teeltsystemen groeit. Een gesloten teeltsysteem is altijd afgeschermd van invloeden van buitenaf. Omdat het systeem gesloten en volledig afgeschermd is, betekent dit dat schommelingen in temperatuur, luchtvochtigheid, misoogsten, ziekten en dergelijke vrijwel uitgesloten worden. Door in meerdere lagen te telen (verticaal telen) kan per vierkante meter meer opbrengst worden behaald.

Brightbox is hier een voorbeeld van. Een expertisecentrum voor daglichtloze meerlagenteelt. Door het ideale groeirecept voor een plant te bepalen op basis van licht, lucht, temperatuur, voeding, water en substraat, bereiken we het beste resultaat voor onze klant. Een hogere opbrengst, lagere kostprijs, snellere teelt, betere kwaliteit of lekkerdere smaak. De toekomst van voeding, kunnen produceren wat wordt gevraagd, waar ook ter wereld, in welk klimaat dan ook. Verse, gezonde en lekkere groenten en fruit zijn daardoor altijd dichtbij. Geproduceerd op een duurzame manier, zonder CO2-uitstoot en zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.

Personalised food
Met deze kennis kunnen we steeds meer sturen en hebben we controle over het resultaat. Zo kunnen we inspelen op de trends als ‘personalised food’ en daarmee hét eindproduct kweken naar ieders smaak middels technologie en innovatie. Als onafhankelijke kennis- en onderzoekspartner is het ons belang om het ideale teeltsysteem te ontwikkelen. Daarvoor werken we dan ook samen met verschillende partners om zo een ideale omgeving te creëren met als resultaat een optimaal product voor klant en eindgebruiker.

Botany, dé kennis- en onderzoekspartner op het gebied van plantenteelt, plantgezondheid en teelttechniek.

Deel je ideeën met ons en kijk waar Botany in kan ondersteunen.

brightbox_website2_1.jpg